به وبسایت وکیل سارا وطن دوست خوش آمدید
وکیل سارا وطن دوستوکیل سارا وطن دوستوکیل سارا وطن دوست
09199092966
تهران، فلکه دوم صادقیه بلوار آیت الله کاشانی بین اباذر و مهران پلاک ۶۳ طبقه اول واحد ۶

مجازات تصرف عدوانی

مجازات تصرف عدوانی

مجازات تصرف عدوانی را در این مقاله بررسی میکنیم با ما همراه باشید .

 آیا تصرف عدوانی جرم است؟

دعوای تصرف عدوانی عبارت است از ادعای شخصی که ملکش توسط دیگری بدون رضایت او و بطور غیر قانونی از تصرفش خارج و آنرا متصرف شده است درواقع وقتی کسی به زور و بدون اجازه وارد ملک دیگری شده و آن را غصب کند تصرفش عدوانی است.

مجازات تصرف عدوانی

در مقاله مربوط به تصرف عدوانی به طور کامل به تعریف و شرایط و ویژگیهای آن در دعاوی حقوقی پرداختیم. حال در این مقاله قصد داریم در مورد دعوای کیفری و مجازات تصرف عدوانی ، در قانون مجازات اسلامی بپردازیم.

مجازات تصرف عدوانی

اگر شخصی بدون رضایت و با وسیله غیرقانونی ملکی را من غیر حق متصرف شود بسته به مورد و با توجه به شرایط دعوا می توان دعوای حقوقی یا کیفری و یا هردو دعوا را علیه متصرف اقامه کرد. متصرف عدوانی الزاماً مرتکب جرم نشده است و نمی توان علیه هر متصرفی اقامه دعوای کیفری نمود چراکه ارتکاب جرم تصرف عدوانی دارای شرایطی است که اگر وجود نداشته باشد دعوا جنبه کیفری نخواهد داشت و صرفا می توان دعوای حقوقی مطرح نمود. درواقع در صورت وجود شرایط و عدوانی بودن تصرف می توان دعوای حقوقی بر علیه متصرف مطرح کرد و این تصرف ممکن است جنبه کیفری داشته باشد یا نداشته باشد لکن اگر دعوا جنبه کیفری داشته باشد مسلماً می توان دعوای حقوقی نیز در کنار دعوای کیفری مطرح کرد.

برای مشاوره در خصوص مجازات تصرف عدوانی با وکیل سارا وطن دوست تماس بگیرید .

تصرف عدوانی کیفری چیست؟

در عالم حقوق ممکن است هر دعوایی از دو جنبه برخوردار باشد یکی جنبه حقوقی و دیگری جنبه کیفری است. در جنبه حقوقی دعوا ، فعل یا ترک فعل مرتکب جرم نیست یعنی مجازاتی برای آن تعیین نشده و ممکن است فقط جنبه مالی یا معنوی داشته باشد و شخص نهایتا ممکن است محکوم به پرداخت وجه ، خسارت یا استرداد مال و… شده یا اینکه ملزم به انجام تعهدی شود ولی در قبال کاری که انجام داده مجازاتی نمی شود. در جنبه کیفری ، فعل یا ترک فعل مرتکب جرم است و در قانون برای آن مجازات تعیین شده است مثلا در قانون مجازات اسلامی تصرف عدوانی جرم انگاری شده و برای آن مجازات تعیین شده است بنابراین علاوه بر جنبه حقوقی آن که در قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده جنبه کیفری نیزدارد.

در مبحث مربوط به تصرف عدوانی به تفصیل در خصوص جنبه حقوقی آن سخن گفتیم. برای مطالعه مقاله مربوط به تصرف عدوانی کلیک کنید.

برای مشاوره رایگان در خصوص مجازات تصرف عدوانی با وکیل سارا وطن دوست با این شماره 02144084512 تماس بگیرید .

مجازات تصرف عدوانی

 

مجازات تصرف عدوانی چیست؟

تصرف عدوانی طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی جرم بوده و مجازات آن 1 ماه تا 1 سال حبس می باشد که طبق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری به 15 روز الی 6 ماه (نصف) کاهش پیدا کرده است. با توجه به اینکه مجازات تصرف عدوانی تعزیر درجه 7 می باشد طبق قانون مستقیما در دادگاه رسیدگی می شود و نیازی نیست از طریق دادسرا پیگیری شود. از طرف دیگر تصرف عدوانی جرم قابل گذشت است یعنی با شکایت شاکی مورد تعقیب قرار گرفته و با گذشت او تعقیب موقوف می شود و درصورتیکه تا یکسال از تاریخ وقوع جرم شکایت نشود دیگر نمی توان دعوای کیفری را مطرح کرد و صرفا بصورت حقوقی قابل طرح خواهد بود.

مجازات تصرف عدوانی ، مجازات سنگینی نیست و طبق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری نیز کمتر شده که آنهم طبق ماده 66 قانون مجازات اسلامی در صورت عدم وجود سابقه کیفری به مجازات جایگزین حبس مثل خدمات عمومی رایگان یا جزای نقدی تبدیل خواهد شد.

وکیل سارا وطن دوست را در اینستاگرام دنبال کنید .

آیا تصرف عدوانی فقط نسبت به املاک شخصی امکانپذیر است یا تصرف دراملاک دولتی و ملی نیز جرم است ؟

قانون مجازات اسلامی ، تصرف در کلیه املاک دولتی ، عمومی مانند شهرداری ، اوقافی ، ملی شده مانند مراتع ، کوهها و جنگلها ، چشمه ها ، رودخانه ها ، پارکهای ملی و… را مشمول عنوان مجرمانه تصرف عدوانی درآورده است بنابراین تصرف عدوانی فقط نسبت به املاک خصوصی نیست و ممکن است تصرف در املاک دولتی و عمومی و ملی نیز واقع شود .

با وکیل  متخصص مجازات تصرف عدوانی دیگر نگران ملک خود نباشید با وکیل سارا وطن دوست در تماس باشید .

مجازات تصرف عدوانی

چگونه تشخیص دهیم تصرف عدوانی کیفری است یا حقوقی؟

دعوای تصرف عدوانی در هر حال جنبه حقوقی دارد و همیشه می توان دعوای حقوقی تصرف را مطرح کرد ولی همانطور که در فوق بیان کردیم تصرف همیشه جنبه کیفری ندارد و برای طرح دعوای کیفری باید شرایط آن را بررسی کرد.

برای اینکه متوجه بشویم تصرفی که واقع شده کیفریست یا نه باید سه عنصر قانونی ، مادی و معنوی جرم را بررسی کرد و در صورت وجود عناصر سه گانه جرم می توان دعوای کیفری مطرح کرد.

  1. عنصر قانونی: یعنی فعل یا ترک فعل طبق قانون جرم باشد و برای آن مجازات پیش بینی شده باشد که در این خصوص ، مجازات تصرف عدوانی طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی 1 ماه تا 1 سال حبس پیش بینی شده است که این مجازات طبق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری به نصف کاهش یافته است.
  2. عنصر مادی: فعل یا ترک فعل مجرمانه باید در عالم واقع و بطور مادی و منطبق با تعریف جرم در قانون واقع شده باشد که در مورد جرم تصرف عدوانی طبق تعریف قانونی شخصی که به طریقی در ملک دیگری اعم از خصوصی یا دولتی و… با صحنه سازی اقداماتی که نشان دهنده تصرف باشد مانند زراعت ، دیوارچینی ، کاشت درخت و امثال آن با هدف تصرف ملک یا محق نشان دادن خود یا دیگری انجام دهد و یا بدون مجوز از سازمان محیط زیست با اقدامات خود موجب ورود خسارت به محیط زیست و منابع طبیعی و تخریب آن شود یا به هر نحوی در این املاک تجاوز کند یا عدواناً آنها را تصرف کرده یا موجب مزاحمت یا ممانعت از حق کسی شود مجرم می باشد و به مجازات تصرف عدوانی محکوم می شود.
  3. عنصر معنوی: عنصر معنوی جرم درواقع نشان دهنده قصد و نیت مرتکب می باشد. در فوق اشاره کردیم که طبق عنصر قانونی ، جرم باید در قانون پیش بینی شده و طبق عنصر مادی ، بصورت فیزیکی طبق تعریف قانون واقع شده باشد ولی این دو عنصر برای جرم تلقی کردن تصرف به تنهایی کافی نبوده و شخص مرتکب علاوه بر دو عنصر قبل باید قصد و نیت ارتکاب جرم را داشته باشد یعنی با علم و آگاهی و از روی عمد عمل مجرمانه را انجام داده باشد یعنی سوء نیت داشته باشد والا کسی که بدون قصد و نیت و بطور غیر عمد در ملک دیگری تصرف نماید عمل او جرم نیست مثلا اشتباهاً و به تصور اینکه ملک متعلق به خود اوست آنرا تصرف نماید به دلیل اینکه سوء نیت نداشته مجرم تلقی نمی شود و نمی توان وی را به مجازات تصرف عدوانی محکوم کرد.

بنابراین برای اینکه تشخیص دهیم تصرف عدوانی جنبه کیفری دارد یا خیر باید سه عنصر فوق را درخصوص عمل مرتکب بررسی کنیم و با توجه به مدارک و دلایل موجود نسبت به طرح دعوای تصرف عدوانی به نحو صحیح اقدام نماییم.

 

با توجه به پیچیدگیهایی که دعوای تصرف عدوانی دارد توصیه میشود چه به عنوان مدعی و شاکی و چه به عنوان مدعی علیه یا متشاکی از وکیل متخصص در امور مجازات تصرف عدوانی وکیل سارا وطن دوست بهره مند شوید .

مجازات تصرف عدوانی

چند نکته مهم درمورد تصرف عدوانی کیفری

  1. دادگاه رسیدگی کننده به جرم تصرف عدوانی مکلف است از ملک موضوع دعوا رفع تصرف نموده و اوضاع را به حالت سابق برگرداند.
  2. رسیدگی به جرم تصرف عدوانی خارج از نوبت انجام می یابد.
  3. در دعاوی تصرف ، توقف عملیات متجاوزانه ی متصرف در ملک ، موقوف به صدور رای قطعی نبوده و قاضی تا زمان صدور حکم قطعی دستور توقف عملیات را می دهد.
  4. اگر متصرفان سه نفر یا بیشتر باشند و دلایل و قراین موجود دال بر این باشد که تصرف عدوانی توسط آنها واقع شده است قرار بازداشت آنها از سوی مقام قضایی صادر خواهد شد و از طرفی شخص ذینفع می تواند درخواست خلع ید و تخریب و قلع و قمع بنا و درختان را نماید و رفع آثار تصرف را بخواهد و این امر موقوف به صدور حکم قطعی نیست.

امیدواریم که در این مقاله جواب سوالات خود را به طور کامل گرفته باشید در صورتی که ابهامی در خصوص مجازات تصرف عدوانی دارید برای مشاوره تخصصی با وکیل سارا وطن دوست با این شماره 09199092966 تماس بگیرید .

پیام بگذارید

وکیل سارا وطن دوست

برای دریافت آخرین اخبار ، به روزرسانی ها ، تبلیغات و پیشنهادات ویژه ای که مستقیماً به صندوق ورودی شما تحویل داده می شود ثبت نام کنید.
نه ممنون
وکیل سارا وطن دوست
X