به وبسایت وکیل سارا وطن دوست خوش آمدید
وکیل سارا وطن دوستوکیل سارا وطن دوستوکیل سارا وطن دوست
09199092966
تهران، فلکه دوم صادقیه بلوار آیت الله کاشانی بین اباذر و مهران پلاک ۶۳ طبقه اول واحد ۶
دستور موقت

دستور موقت را در این مقاله قصد داریم به شما همراهان عزیز توضیح دهیم با ما همراه باشید.

دستور موقت چیست؟ 

دستور موقت همانطورکه از نامش پیداست دستوریست که بطور موقت و برای اموری که فوریت دارد صادر می شود . در برخی از دعاوی ممکن است به دلیل فوریت امر نتوان تا پایان دادرسی که ممکن است ماهها و حتی سالها به طول انجامد صبر کرد و این موارد نیازمند رسیدگی فوری می باشند به همین دلیل به آن دادرسی فوری یا دستور موقت می گویند.

با یک مثال مفهوم دستور موقت را بهتر متوجه خواهید شد . تصور کنید یک زوج با هم به اختلاف خورده و تصمیم به جدایی گرفته و متارکه می کنند و در این میان فرزند مشترکشان که دختری 4 ساله است نزد مادر زندگی می کند و مادر اجازه ملاقات پدر با فرزندش را نمی دهد در این شرایط پدر می بایست دادخواستی با عنوان ملاقات فرزند در دادگاه خانواده مطرح کند ولی همانطورکه می دانید این دعوا تا ماهها ممکن است به طول انجامد و در این مدت پدر طاقت دوری از فرزند را ندارد بنابراین همزمان با دادخواست ملاقات فرزند درخواست صدور دستور موقت نیز تقدیم دادگاه می کند.

دادگاه در وقت فوق العاده بدون اینکه وارد ماهیت دعوا شود خارج از نوبت و بدون تشریفات دادرسی به درخواست رسیدگی کرده و در صورت صلاحدید دستور موقت را صادر می کند و پدر می تواند قبل از رسیدگی به اصل دعوا و انتظار برای صدور حکم قطعی ، با دستور موقت صادره از دادگاه فرزند خود را ملاقات کند.

دستور موقت شباهتهای زیادی با قرار تامین خواسته دارد ولی شرایط صدور و حتی اجرای آن متفاوت است.

دستور موقت

 

 

دستور موقت در چه مرحله ای از دادرسی صادر می شود؟

در دستور موقت نیز مانند تامین خواسته در مراحل ذیل از دادرسی می توان درخواست دستور موقت نمود:

  1.  قبل از تقدیم دادخواست وطرح دعوای اصلی
  2.  همزمان با تقدیم دادخواست بدوی
  3.  همزمان با تقدیم دادخواست تجدیدنظر
  4.  در طی جریان دادرسی تا قبل از صدور حکم قطعی

برای مشاوره رایگان در خصوص دستور موقت با وکیل سارا وطن دوست با این شماره 02144084512 تماس بگیرید .

مرجع صدور دستور موقت کجاست؟

درصورتیکه قبل از اقامه دعوا بخواهیم درخواست دستور موقت بدهیم این درخواست باید از دادگاهی شود که صلاحیت رسیگی به اصل دعوا را دارد. اگر دعوای اصلی در دادگاهی اقامه شده باشد و بعد بخواهیم درخواست دستور موقت بدهیم این درخواست باید به دادگاهی داده شود که اصل دعوا در آن اقامه شده است.

گاهی ممکن است موضوع درخواست دستور موقت در مقر دادگاهی باشد که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را ندارد که در این صورت استثنائآً درخواست باید به دادگاهی داده شود که موضوع دستور در آن قرار دارد.

برخلاف تامین خواسته در شورای حل اختلاف دستور موقت صادر نمی شود و فقط دادگاه صلاحیت صدور دستور موقت را دارد.

آیا برای صدور دستور موقت خسارت احتمالی دریافت می شود؟

در دستور موقت دادگاه می بایست از کسی که درخواست دستور موقت نموده تامین مناسب اخذ نماید و این تامین برای جبران خسارتی است که ممکن است از دستور موقت به خوانده برسد که هم می تواند وجه نقد باشد هم غیر نقد مثل ضمانتنامه بانکی ولی معرفی ضامن نمی تواند تامین باشد.

در دستور موقت برخلاف تامین خواسته اخذ تامین برای جبران خسارت احتمالی الزامیست ولی در تامین خواسته فقط در موارد خاصی خسارت احتمالی اخذ می شود.

در صورتیکه رای نهایی به ضرر خواهان صادر شود و از بابت دستور موقت خسارتی به خوانده وارد شده باشد می بایست ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رای نهایی نسبت به مطالبه خسارت طرح دعوا نماید در غیر اینصورت از تامین اخذ شده رفع اثر خواهد شد.

وکیل سارا وطن دوست را در اینستاگرام دنبال کنید .

آیا دستور موقت قابل اعتراض است؟

دستور موقت الزاما از جانب دادگاه پذیرفته نمی شود و دادگاه بعد از بررسی موضوع ممکن است با این امر موافقت کند یا نکند. قبول یا رد دستور موقت تنها زمانی قابل اعتراض است که اصل خواسته دعوا قابل تجدیدنظر باشد که در این صورت نیز ضمن تجدیدنظرخواهی از رای اصلی می توان به پذیرش یا رد درخواست دستور موقت نیز اعتراض کرد ولی در هر صورت این دستور قابل فرجامخواهی نیست.

برای مشاوره رایگان در رابطه با موضوع دستور موقت با وکیل سارا وطن دوست با این شماره 02144084512 تماس بگیرید .

دستور موقت

شرایط صدور دستور موقت چیست؟

دستور موقت درای شرایطی است که توسط درخواست کننده آن و دادگاه صادر کننده دستور باید رعایت شود:

  1.  فوریت امر: موضوعی که نسبت به آن درخواست صدور دستور موقت می شود باید فوریت داشته باشد مثل درخواست دستور موقت برای توقیف ملک جهت جلوگیری از نقل و انتقال آن در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی .
  2.  رسیدگی دادگاه : بعد از تقدیم درخواست دستور موقت دادگاه تعیین وقت نموده و با حضور طرفین به موضوع رسیدگی می کند مگر اینکه امر بقدری فوری باشد که بدون تشکیل جلسه و بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی کند.
  3.  سپردن تامین مناسب: دادگاه بعد از بررسی فوریت موضوع و در صورت تصمیم برای صدور دستور موقت از درخواست کننده تامین مناسبی که ممکن است بصورت واریز وجه نقدی یا ضمانتنامه بانکی و غیره باشد اخذ می کند.
  4.  ابلاغ دستور : دستور موقت نیز مانند قرار تامین خواسته به خوانده ابلاغ شده و بعد اجرا می شود مگر اینکه فوریت امر طوری اقتضا کند که ابتدا اجرا و بعد ابلاغ شود.
  5.  تقدیم دادخواست اصلی ظرف بیست روز: درصورتیکه پیش از تقدیم دادخواست اصلی درخواست دستور موقت شده باشد می بایست ظرف بیست روز از تاریخ صدور دستور موقت نسبت به تقدیم دادخواست دعوای اصلی تقدیم شده و گواهی آن به دادگاهی که دستور موقت را صادر کرده تسلیم نمود در غیر اینصورت دادگاه از دستور موقت صادره رفع اثر خواهد کرد.
  6.  اخذ تامین از خوانده دعوا: در دستور موقت ممکن است خوانده دعوا یا تودیع تامین مناسب مثل وجه نقد درخواست رفع دستور موقت را بخواهد و دادگاه نیز در صورت صلاحدید از دستور رفع اثر خواهد کرد.
  7.  تایید رئیس حوزه قضایی: دستور موقت بعد از صدور توسط دادگاه برای اجرا باید به تایید رئیس حوزه قضایی نیز برسد.
  8. پرداخت هزینه دادرسی: هزینه دادرسی دستور موقت مانند تامین خواسته معادل دعاوی غیرمالیست.

برای مشاوره در خصوص دستور موقت با ما تماس بگیرید .

تفاوتهای تامین خواسته و دستور موقت

دستور موقت شباهتهای زیادی با قرار تامین خواسته دارد ولی شرایط صدور و حتی اجرای آن متفاوت است. در ذیل به برخی از تفاوتهای آنها می پردازیم.

1- دستور موقت می تواند در مورد توقیف مال یا الزام به انجام یا ترک عمل باشد درصورتیکه موضوع تامین خواسته صرفا توقیف اموال است.

2- در دستور موقت تادیه خسارت احتمالی همیشه الزامیست ولی در تامین خواسته فقط در مواردی که دعوا مستند به سند رسمی یا اسناد تجاری واخواست شده و یا در معرض تضییع و تفریط نباشد خسارت احتمالی اخذ می شود.

3- در دستور موقت تشخیص قبول یا رد آن با دادگاه است و ممکن است با صدور دستور موافقت نکند درصورتیکه در تامین خواسته در صورت وجود شرایط بند فوق یا در صورت تودیع خسارت احتمالی دادگاه باید قرار تامین خواسته را صادر نماید.

4- خسارت احتمالی که در دستور موقت اخذ می شود ممکن است وجه نقد باشد یا غیر نقد ولی در تامین خواسته این خسارت فقط وجه نقد است.

5- در دستور موقت خوانده می تواند با دادن تامین مناسب از دادگاه درخواست رفع اثر از دستور موقت را نماید ولی در تامین خواسته همچین چیزی وجود ندارد.

6- در دستور موقت خوانده ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رای محکومیت خواهان فرصت دارد مطالبه خسارت نماید ولی در تامین خواسته این مهلت 20 روز است.

7- اجرای دستور موقت نیازمند تایید رییس حوزه قضایی است درصورتیکه در تامین خواسته چنین نیست.

8- دستور موقت مستقلا قابل اعتراض نبوده و اگر دعوای اصلی قابل تجدیدنظر باشد می توان ضمن تجدیدنظرخواهی به اصل رای نسبت به قبول یا رد دستور موقت نیز اعتراض کرد ولی قبول یا رد  تامین خواسته مستقلا قابل اعتراض است.

9- شورای حل اختلاف صلاحیت صدور دستور موقت را ندارد ولی می توان از شورا درخواست تامین خواسته نمود.

دستور موقت

برای مشاوره تخصصی دستور موقت با وکیل سارا وطن دوست با این شماره 02144089943 تماس بگیرید .

دستور موقت چه زمانی لغو می شود؟

بعد از اینکه جهتی که موجب صدور دستور موقت بوده رفع شود دادگاه دستور موقت را لغو می کند.

برای مثال اگر شخصی در ملک دیگری ایجاد مزاحمت کرده باشد و خواهان برای رفع مزاحمت دستور موقت گرفته باشد با رفع مزاحمت خوانده دستور موقت مرتفع می شود.

و در آخر امیدواریم که توانسته باشیم که جواب سوالات شما همراهان گرامی را درا ین مقاله داده باشیم . اگر جواب سوالات خود را در رابطه با دستور موقت نگرفتید کافیه با این شماره 02144089943 تماس بگیرید .

پیام بگذارید

وکیل سارا وطن دوست

برای دریافت آخرین اخبار ، به روزرسانی ها ، تبلیغات و پیشنهادات ویژه ای که مستقیماً به صندوق ورودی شما تحویل داده می شود ثبت نام کنید.
نه ممنون
وکیل سارا وطن دوست
X